Ontwikkel je creativiteit

Creatief tekenen en kleuren werkt bevrijdend en geeft inzicht. Levenslust en inspiratie gaan stromen. Wanneer je creativiteit wordt geactiveerd, ontstaat er een heldere kijk op je leven. Oude patronen worden doorbroken en er komt ruimte voor vernieuwing. Vaak is het moeilijk om emoties te verwoorden. Ik werk met kleur, kleur is bij uitstek de taal van onze emoties. Met creatief tekenen worden innerlijke processen spelenderwijs zichtbaar gemaakt.

Bij een opdracht om iets te gaan tekenen, krijg ik regelmatig te horen "maar ik kan helemaal niet tekenen...". Dit komt vaak voort uit negatieve ervaringen (opmerkingen van ouders, docenten, medeleerlingen). De gedachte, dat er een speciale prestatie moet worden neergezet, kan remmend werken op het creatieve proces. Het gaat echter niet om het resultaat, maar om het proces zelf. Meestal ontstaat er dan een onverwachte tekening en je zult zien dat je zelf nog het meest verrast bent over het resultaat en het effect ervan!

Creatieve uitingen kun je zien als beeldtaal van het onbewuste. Het analyseren van werkstukken geeft inzicht en bewustwording van bijvoorbeeld emoties, die moeilijk te verwoorden zijn. Door creatief te tekenen, wordt zichtbaar wat er innerlijk leeft, welke bagage je meedraagt en welke problemen dat veroorzaakt. Blokkades, die ontstaan zijn door verdriet, boosheid of pijn, worden zichtbaar en door te tekenen worden ervaringen op een veilige en prettige manier opnieuw in het bewustzijn toegelaten. Dan kunnen ze getransformeerd en verwerkt worden.

Intuïtief schrijven

Inspirerend boek: the artist's way JULIA CAMERON

Intuïtief schrijven is een vorm van creatieve expressie die speels, verrassend en uitnodigend is. Door te schrijven ervaar je innerlijke vrijheid, ontwikkel je je creativiteit en word je bewust van wat er in jou leeft. Het is schatgraven in de rijkdom van je innerlijke wijsheid, een ontdekkingsreis, die je helpt herinneren wie je bent én wilt zijn. Daarmee leg je de basis voor nieuwe ideeën en inzichten. En je leert te luisteren naar je innerlijke stem en te vertrouwen op de wijsheid van je hart.

Wat heb je nodig?
De bereidheid om stil te staan bij wat voor jou belangrijk is. En je verstand uit kunnen schakelen. Zet je schroom aan de kant, koop een mooi schrift en ga aan de slag.