Creatief tekenen en kleuren

Creatief tekenen en kleuren werkt bevrijdend en geeft inzicht. Levenslust en inspiratie gaan stromen. Wanneer creativiteit wordt geactiveerd, ontstaat er een heldere kijk op het leven. Oude patronen worden doorbroken en er komt ruimte voor vernieuwing. Vaak is het moeilijk om emoties te verwoorden. Ik werk met kleur, kleur is bij uitstek de taal van onze emoties. Met creatief tekenen worden innerlijke processen spelenderwijs zichtbaar gemaakt.

Creatief tekenen werkt niet alleen helend, het is ook heel plezierig. In mijn praktijk werk ik met teken- en kleur-analyse. Tijdens het consult of tussen consulten door werk je aan expressieve opdrachten, zo zet jij je eigen helingsproces in gang.

Bij een opdracht om iets te gaan tekenen, krijg ik regelmatig te horen "maar ik kan helemaal niet tekenen...". Dit komt vaak voort uit negatieve ervaringen (opmerkingen van ouders, docenten, medeleerlingen). De gedachte, dat er een speciale prestatie moet worden neergezet, kan remmend werken op het creatieve proces. Het gaat echter niet om het resultaat, maar om het proces zelf. Meestal ontstaat er dan een onverwachte tekening en je zult zien dat je zelf nog het meest verrast bent over het resultaat en het effect ervan!

Creatieve uitingen kun je zien als beeldtaal van het onbewuste. Het analyseren van werkstukken geeft inzicht en bewustwording van bijvoorbeeld emoties, die moeilijk te verwoorden zijn. Door creatief te tekenen, wordt zichtbaar wat er innerlijk leeft, welke bagage je meedraagt en welke problemen dat veroorzaakt. Blokkades, die ontstaan zijn door verdriet, boosheid of pijn, worden zichtbaar en door te tekenen worden ervaringen op een veilige en prettige manier opnieuw in het bewustzijn toegelaten. Dan kunnen ze getransformeerd en verwerkt worden.